Темата с евентуално отлагане или отмяна на Олимпийските игри в Токио през лятото ще бъде обсъждана днес на първото за новата година заседание на Изпълкома на Международния олимпийски комитет.

Срещата няма да е на живо, а с видеовръзка, както повеляват мерките в почти всяка точка по света в момента.

Засега домакините от Япония отказват да приемат вариант, в който летните игри няма да се проведат. Според тях ситуацията е контролируема и в момента, а се очаква да е още по-благоприятна през юли, когато е най-голямото спортно събитие. Не така мислят обаче повечето големи нации-участнички, като най-активни в позицията, че няма как да има Олимпиада, са комитетите на Великобритания и САЩ.

Според британската олимпийска легенда Матю Пинсент, в МОК настроенията са сериозно против игри в този им вид - без публика, с антиковид балони, изолация на спортистите и почти консервирано, стерилно затваряне на всички. Именно така ще бъде убит духът на една Олимпиада, смята четирикратният шампион в гребането.

Има обаче и фактори, които са далечни на страните-гости на игрите.

И основният от тях са изборите в Япония, които предстоят през октомври. Организирането на Олимпиадата е сериозен лост за словесни битки, като се използва и в двете посоки. Едни политически сили настояват, че то е престиж за страната и в никакъв случай не бива да се допусне отлагане или отменяне, а други - че приемането на такова мащабно събитие в такъв момент не е честно към японците и поставя тяхното здраве на риск.

С две думи - предизборно всеки използва темата да трупа точки.

При всички положения решение няма да се вземе на деншната среща. Но първите полемики са сигурни. Шефовете в МОК ще се съберат отново (вероятно пак онлайн) през февруари, когато вече се очаква да има по-сериозни разговори относно това може ли и в каква форма ще има Олимпиада през лятото.