Международният олимпийски комитет (МОК) не планира да определи фиксиран праг за брой на случаи на коронавирус, които евентуално ще доведат до отмяна на зимните игри в Пекин.

"Не задаваме прагове по отношение на конкретни числа, защото в миналото открихме, че това не е полезно", каза на пресконференция Брайън МакКлоски, шеф на медицинския експертен комитет.

"Основното предизвикателство не е броят на случаите, а индикацията дали има разпространение в рамките на затворения комплекс. Така че това, което търсим, са индикации за случаи, свързани помежду си. Такива случаи ще бъдат разследвани и ако бъдат открити доказателства за разпространение в общността, това ще активира повишена реакция с по-агресивни нива на тестване, проследяване и изолиране, каза той.

"Досега не е имало свързани случаи сред инфекциите, открити в олимпийския балон в навечерието на Игрите", каза МакKлоски.

Зa 32 случая на коронавирус на Игрите обявиха в сряда организаторите. Общо 15 noпристигнали са дали положителни проби, а други 17 инфекции са регистрирани при хора, които вече са в олимпийския балон. Девет от заразените са спортисти или членове на отбори.

Новите данни увеличават общия брой на заразените с КОВИД-19, открити преди Зимните игри в Пекин, до 232 от 23 януари.

"Повечето от тези, които са дали положителна проба, не показват симптоми. 11 души се нуждаеха от болнично лечение, но нито един от случаите не беше сериозен", каза МакКлоски.

Той добави, че броят на случаите се очаква да намалее, след като повечето участници пристигнат в Пекин, и че тези, които спазват правилата, е малко вероятно да имат положителна проба.