Международният олимпийски комитет отправи поредно послание относно атлетите от Русия и Беларус и определи предстоящите игри в Париж през 2024-а като "мост" към мира.

Вчера 36 страни официално се обявиха против допускането на атлети от Русия и Беларус на Олимпиадата. Позиция, които си противоречи със становището на МОК.

Още преди седмици от Международния олимпийски комитет призоваха руснаци и беларуси да бъдат пуснати да се състезават под неутрален флаг, което породи доста негативни реакции, а в Украйна дори заплашиха с бойкот.

Недоволство идва най-вече от Европа, но сред 36-те държави, противопоставили се на тази идея са и световни сили в спорта като САЩ и Канада.

От МОК не отстъпват от своята позиция, като с официално становище заявиха:

"Олимпиадата не може да предотврати войните и конфликтите. Нито може да се справи с всички политически и социални проблеми по света. Това е работа на политиците.

Олимпиадата обаче може да даде пример за свят, в който всички се уважаваме. Уважаваме себе си, правилата и опонентите. Игрите могат да ни вдъхновят да разрешим проблемите, да построим мостове помежду си, да разберем по-добре човека отсреща.

С тази война, която продължава вече година, целият спортен свят се опитва всячески да помогне на Украйна.

Нашата мисия винаги е била да промотираме мира чрез спорта. Изграждането на мир изисква диалог. Надпревари с атлети, които уважават спорта и Олимпиадата може да послужи като първа крачка към изграждането на този диалог.

Това, което МОК иска да каже на всички лидери по света, е да дадат шанс на мира".