Нови облаци надвиснаха над бокса - един от традиционните спортове в олимпийската програма, след като МОК официално заплаши да го извади от нея.

Писмо от централата на Международния олимпийски комитет е достигнало до Световната боксова асоциация ден, преди тя да има своите избори на конгрес в Истанбул. Президентът Умар Кремлев е руснак, който през годините неведнъж е засвидетелствал добри отношения с Владимир Путин, и е съвсем логично да се предположи защо предупреждението идва сега.

МОК пише, че няма никаква яснота около финансирането на боксовата централа, както и около интегритета при подбора на съдиите на големи състезания. Също така има обвинение, че не е предоставен квалификационен календар в бокса за игрите в Париж 2024. Задават се въпроси за това кой е най-подходящ лидер на спорта и т.н.

Практически се обобщава, че боксът е заплашен с изваждане от програмата на игрите поради липсата на стратегия и прозрачност в управлението.

В петък Кремлев ще опита да спечели нов мандат в Истанбул, но предупрежденията и откровените намеци от страна на олимпийската върхушка може да наклонят везните към неговата смяна.

Той бе избран преди година с 57% от вотовете на конгрес, който се проведе онлайн заради пандемията.

Куриозно, обвиненията сега идват след серия действия на президента, които предизвикаха одобрение в боксовата общественост.

Кремлев поиска съдействие от канадския професор Ричард Макларън да съдейства за мащабна реформа в съдийството и борбата с корупцията в бокса. Въпреки това сега на дневен ред изглежда седи смяна на ръководството.

Основен конкурент е нидерландецът Борис ван дер Ворст, който има подкрепата на американския и британския бокс, но засега не и на останалите европейски и световни сили. Поне - не официално.