Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах се обърна към украинското спортно ръководство с призив и покана за преговори по най-горещата тема в последните месеци в олимпийското движение.

А тя е евентуалният бойкот на страната на летните игри в Париж 2024, ако бъдат допуснати руски и беларуски атлети там. А той ще бъде масов, ако се съди по заканата на над 40 други олимпийски комитета да го подкрепят.

През март спортните ръководители в Киев наложиха вето на участие на свои спортисти в състезания в олимпийските спортове, в които са допуснати състезатели от двете държави - Русия и Беларус.

Това не важи за някои игри като футбол и тенис, тъй като говорим за частни лиги и състезания под егида на отделни държави и организации (английската Висша лига и ATP тура, например).

Но забраната автоматично вади украинските спортисти от повечето олимпийски квалификационни рундове за Париж, които вече вървят под формата на първенства и турнири.

Именно заради това дойде призивът на Бах.

"МОК иска да направи всичко необходимо за това всеки украински атлет да получи шанс да се класира и състезава в Париж - каза той на старта на поредната сесия на върха в олимпийския комитет. - Ще подкрепим украинските спортисти и ще ги допуснем до всяко състезание, в което те имат желание да участват.

Правилата на игрите са такива, че за да си на голямата сцена през 2024-а, трябва да се състезаваш и да покажеш необходимите резултати през годината, която предхожда игрите.

Всеки трябва и ще получи своя шанс, украинските атлети трябва да изберат да участват и да спечелят правото си да са на Олимпиадата."