МОК отново проговори по най-тънката и деликатна тема на последните седмици - евентуалното участие или недопускане на спортисти от Русия и Беларус на игрите Париж 2024.

Намекът от Олимпийския комитет, че те ще могат да се състезават без официално да представляват тези страни, без флаг и химн, предизвика вълна от недоволство и заплахи за бойкот.

Разбира се, сигналът даде Украйна, а след нея Полша, прибалтийските страни, скандинавските олимпийски комитети, както и лидери от Щатите, Великобритания и Австралия, предупредиха за най-големия спортно-политически бойкот от времената на Желязната завеса.

МОК тази сутрин отправи апел към Украйна да не стига до такива действия. Томас Бах, председателят на комитета, е написал писмо до спортния министър на страната Вадим Гуцаит.

В него се казва, че е неразбираема заплахата за бойкот при условие, че никой в олимпийското движение още не е подложил на сериозна дискусия участието или не на руснаците и беларусите. Такива заплахи са наречени "ултимативни и поставящи МОК под напрежение", както и "подклаждащи излишно допълнително напрежение" в и без това сложна ситуация. Има и укор в това, че украинците поставят под натиск и други национални федерации и олимпийски комитети да дадат становище по въпрос, който още не е дискутиран, гласуван или решен.

МОК е уверил Гуцаит в подкрепата, която Украйна има от олимпийското движение. "Всички ние страдаме заедно с вашия народ от случващото се", пише в писмото.

В края е добавено, че ръководителите на олимпийското движение не забравят една от основите на резолюцията на Обединените нации - а именно, че всяка форма на дискриминация е несъвместима с олимпизма.

И затова решение за това да се спрат атлети от участие в игри не се взима така лесно, нито пък на такъв етап - година преди самото събитие.