Международният олимпийски комитет (МОК) призова Украйна да даде шанс на спортистите си да се класират на Париж 2024 и да участват на Летните игри, съобщава Ройтерс, цитиран от БТА. Киев издаде през март заповед със забрана за участие в състезания, в които присъстват атлети от Русия и Беларус.

Президентът Томас Бах заяви, че МОК ще подкрепи всеки украински спортист, който иска да се класира за Париж.

"Искаме да осигурим условия за всички украински състезатели, които желаят да се включат в квалификациите за Париж 2024 и да участват на Олимпиадата. Ще ги подкрепяме в подготовката и участието им на всеки турнир, на който присъстват", заяви Бах.

В някои индивидуални спортове все още важи забраната за участие на състезатели с паспорти от Русия и Беларус, но в други, като в тениса, украинците срещат често противници от тези две нации. Забраната бе издадена от Киев бързо след позволението на МОК за връщане на руснаци и беларуси в международни надпревари като неутрални.

Украинското правителство дори предупреди спортните си федерации, че ще отнема лицензи при участие на турнири, на които присъстват руснаци и беларуси.

"Цялата олимпийска общност и целият свят искат украинците да постигат успехи на международни турнири. Искаме ги и в Париж, но това означава, че те трябва да се включат в квалификациите сега", добави Бах.