Международният олимпийски комитет (МОК) предупреди на фона на войната в Газа и преди Игрите в Париж през 2024 година, че спортистите не трябва да организират бойкоти и да дискриминират другите и че онези, които го правят, ще бъдат санкционирани.

"МОК се придържа към концепцията за индивидуална отговорност и спортистите не могат да бъдат държани отговорни за действията на своите правителства", каза говорител на МОК пред ДПА, цитиран от БТА.

"Ако възникне дискриминационно поведение от страна на спортист или длъжностно лице, МОК работи с Националния олимпийски комитет и съответната международна федерация, за да гарантира, че се предприемат бързи действия, както беше по време на Олимпийските игри в Токио 2020 година".

Подобен е случаят с алжирския джудист Фетхи Нурин, който заедно с треньора си беше наказан за 10 години от световната джудо федерация, след като се оттегли след жребия на Игрите в Токио, за да избегне евентуална среща във втори кръг с Тохар Бутбу от Израел.

Войната между Израел и ислямистката въоръжена групировка Хамас след нападението на Хамас срещу Израел от ивицата Газа миналия месец породи страх сред експертите, че може да има повече подобни случаи, включващи спортисти от Израел и арабския свят през следващата година в Париж.

Палестинският борец Рабиа Халил, който тренира в Германия и преследва квота за Париж 2024, призна, че не би се състезавал срещу спортисти от Израел.

"Очаквам повече арабски или пропалестински спортисти да бойкотират състезания, ако трябва да се състезават срещу спортисти от Израел. Спортистите ще бъдат все по-готови да приемат последствията", каза Халил.

Но говорителят на МОК отвърна: "Основната идея на Олимпийските игри е да обедини целия свят в мирно състезание. Спортът трябва да изгражда мостове, а не да издига стени или да задълбочава разделенията."