Международният олимпийски комитет ще опита с всичките си ресурси да вкара атлетите в челото на списъците за ваксиниране, съобщи "The Guardian".

Според шефовете в МОК ваксинирането на атлетите е единственият начин да се гарантира провеждането на игрите в Токио по план.

Целта е чрез разговори с отделните правителства и здравни власти, те да бъдат убедени, че именно международните им атлети трябва да са сред първите ваксинирани. Разбира се, в никакъв случай няма да се отнема реда на лекарите и другите хора на първа линия, но целта е в близките седмици и месеци почти всеки участник в Токио вече да бъде ваксиниран.

Предложението бе на Дик Паунд, който е най-дълго служилият член на МОК. ТОй коментира пред медиите ситуацията в родната си Канада, като сподели:

"В Канада ще имаме между 300 и 400 атлети на Олимпиадата. Не мисля, че ще е голям проблем, ако подбона бройка бъде вместена високо в списъците, при положение, че се очакват милиони ваксини. Все пак това са хората, които ще ни представляват на най-високо ниво, ще носят нашия флаг пред света".

Президентът на МОК Томас Бах вече обяви, че няма да правят ваксините преди Олимпиадата задължителни, но те ще бъдат препоръчителни.

"Не можем да накараме спортистите да се ваксинират. Все пак при много от тях става въпрос за убеждение и вяра. Ние обаче ще помогнем на всеки един олимпийски атлет, който желае да получи ваксини. Ще влезем в контакт с властите в неговата страна, за да бъде поместен високо в списъците".

Към момента подобно нещо бе коментирано само от здравните власти във Великобритания, които категорично отхвърлиха подобно предреждане.

"Приоритет са нуждаещите се. Тези на първа линия, както и старите и уязвимите. Спортистите ще почакат. Ако можем да ги ваксинираме до юли ще е добре, ако не ще чакат. Те не са уязвима група".