Международният олимпийски комитет обяви петте нови спорта, които влизат в програмата за игрите в Лос Анджелис 2028.

Окончателно те ще бъдат гласувани като такива в неделя, но след днешната сесия на Изпълкома на МОК, решението реално е взето.

Това са крикет, флаг футбол, лакрос, скуош и бейзбол/софтбол. Крикетът е спорт, изключително популярен в страни като Индия, Пакистан, Австралия и Великобритания, което ще разшири географията на игрите (а и броя на зрителите) драстично.

Флаг футбол е разновидност на американския футбол, в която няма сблъсъци, а се играе на умален терен с 5 срещу 5 състезатели.

Лакрос е популярен най-вече зад Океана, в Северна и Централна Америка, скуош е масов спорт по целия свят, но най-вече като такъв на любителско ниво. А бейзболът вече е бил част от олимпийските игри и преди.

"Това е лесно решение и ситуацията е печеливша за всички страни - коментира Томас Бах. - Игрите трябва да са популярни във възможно най-много точки на планетата, а и за всички генерации. Младите търсят да видят спортовете, които практикуват и ги интересуват."

В същото време боксът остава да виси под въпрос, като тепърва ще се разглежда неговия статут. Той е в програмата за Париж 2024, но е вероятно да отпадне за Лос Анджелис. А е бил част от всяка лятна Олимпиада след 1920 г.

Вдигането на тежести запазва мястото си след дълги дискусии, като Бах уточни, че "са изчистени административните неясноти" около управата на този спорт. Нещо, което не може да се каже за бокса.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО