Сеп Къс е шампион на "Вуелта", колоездачната обиколка на Испания. И това е исторически момент не толкова, защото той става първият американец, който печели някоя от Гранд тур надпреварите за последните 10 години.

А защото Къс не е ас и не е "програмирано" да е човекът, който трябва да изпъква в генералното класиране и да гони победи в туровете. Той е "момче за всичко", "черноработник", който години наред е един от най-добрите в колоезденето в това, да помага на съотборниците си да печелят.

Но в тазгодишното издание звездите се наредиха така, че той водеше пред съотборниците му в "Йъмбо Висма" Примож Роглич и Йонас Вингегор, като се очакваше точно словенецът Роглич да спечели обиколката на Испания.

Така, както направи по-рано през годината на "Джирото" на Италия. Датчанинът Вингегор вече взе титлата в "Тур дьо Франс".

Така днес "Йъмбо Висма" пренаписва историята.

Това е първият отбор, печелил трите състезания от Гранд тура в един сезон. Това не се е случвало в цялата история на спорта.

"Невероятно е - коментира Роглич, който финишира прегърнат с Къс, въпреки че дни наред се пише и говори, че е недоволен от решението на отбора да не спечели той. - Това, което постигнахме през 2023-а остава вписано в златните страници. Изключително отборно усилие."

Още по-впечатляващо е, че "Йъмбо Висма" не само направи хеттрик от трофеите в трите най-важни обиколки, а и записа требъл на върха на "Вуелта".

Първи е Къс, втори Вингегор, трети - Роглич.