Пекин ще приеме зимната Олимпиада догодина, но 12 месеца преди началото ѝ, на дневен ред изскача тема, която притеснява спортисти и треньори. Участниците в Пекин 2022 може да се състезават при опасно високи нива на замърсяване на въздуха.

Американската биатлонистка Мади Фануф вече изрази притеснението си, като говори както за спортистите, така и за живеещите постоянно в китайската столица и покрайнините ѝ. Освен спортист, Фануф е и посланик на организация, която алармира за проблемите, създадени от глобалното затопляне.

“Изключително притеснително е. Не само за моето здраве, но и за всички жители на Пекин, за всички, които ще бъдат на Игрите и за всички други олимпйци”, каза Фануф като коментар за резултат от изследване на въздуха в Пекин за месец февруари от последните пет години.

Олимпиадата ще се проведе точно през февруари, а изследването показва, че в последните пет години във втория месец на годината е имало средно по 9.5 дни с опасно високи нива на замърсяване на въздуха. Най-лошият месец е включвал 15 такива дни.