Владимир Илиев влезе в топ 10 в дисциплината 10 км спринт на европейското първенство по биатлон в Лензерхайде, Швейцария. Българинът остана десети на 1.06 минути от победителя Ерлен Бьонгергард (Норвегия).

Най-добрият ни състезател бе отново силен в бягането, но две грешки в стрелбата го лишиха от предно класиране и евентуална битка за медал.

Втори остана Вьоборн Сьолум (също от Норвегия), а трети е Филип Наврат (Германия), чието бегово време бе идентично с това на Илиев, но пропуснатите мишени направиха разликата.

Точно преди 6 години на същия 27 януари Владо стана европейски шампион точно в тази дисциплина, тогава на първенството в Полша. На същата надпревара другият ни ас - Красимир Анев, който вече не се състезава, взе бронз. Безспорно датата остава паметна за българския биатлон след онзи старт на спринта.

Днес Благой Тодев също влезе сред първите 60 - стана 49-и с 2 грешки, като това дава право на него и Илиев да се състезават утре в преследването на 12.5 км от програмата на Евро 2023.

Останалите стартирали българи не успяха да се наредят сред най-силните 60 в спринта.

Антон Синапов е 92-ри, Благовест Стоянов е 108-ми, а Валентин Карабаджаков остана с още две позиции назад.