Най-добрият ни биатлонист за последните поне две десетилетия - Красимир Анев, получи "Златен знак" от Пресклуб "България" за изключителен принос към спорта. Призът бе присъден на шампиона от Самоков и по повод прекратяване на състезателната му кариера.

Анев прие наградата заедно с личния му треньор Георги Фъртунов.

След 22 години по трасетата на биатлона, Анев има 23 медала от международни състезания, сред които европейска титла при юношите и мъжете, 4 сребърни медала и още толкова бронзови от първенства на Стария континент, призови места в стартове за Световната купа, отличие и на Световните военни игри.

По време на награждаването, Краси говори за някои момементи от кариерата си, като например Европейското преди 3 години. Тогава спечели сребро на 20 км в индивидуалната дисциплина и бронз на спринта на 10 км.

"Това са най-изстраданите ми медали - разкри Анев. - Бягах болен, но знаех, че скоро ще ставам баща. Беше много щастлива година в личния ми живот. При това, предишната година имах контузия. Казах си, че каквото и да ми се изпречи на пътя, ще го преодолея"

Непримир боец - малцина знаят, че има сърдечен проблем, открит в съвсем ранна възраст. Но не се отказва от биатлона.

"Отказах да го приема - казва шампионът. - Благодаря на проф. Тошо Балабански, че ме върна към спорта. Благодарен съм и на д-р Първанов, който вече не е между нас, и с когото работихме 13-14 години. На младите бих казал никога да не се отказват."

Фъртунов не скри, че е безработен след решението на Краси Анев да приключи състезателната си дейност. От родната федерация няма покана за работа.

Анев в момента се подготвя за държавен изпит следващата седмица по специалността "Спорт и сигурност" в НСА. Това е специалност с доста широко приложение в структурите на армията и МВР, поясни биатлонистът и си пожела в скоро време да доказва знанията си в практиката. Поне в близка перспектива Анев изключва варианта да се върне в биатлона като треньор.