Столичният общински съвет (СОС) на заседание днес одобри доклад за даряването на апартаменти на златните медалисти по художествена гимнастички от Летните олимпийски игри, проведени в Токио през 2021 г. - Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Ерика Зафирова и техният треньор Весела Димитрова.

Жилища получиха и златният медалист по бокс от игрите в Токио Стойка Кръстева и нейният личен треньор Борислав Георгиев, информира БТА.

Предложението ни е продиктувано от историческия успех на спортистите, постигнат на олимпиадата в Токио и се изразява в даряването на осем жилищни имота, които се намират в блок в ж.к. "Св. Троица", посочват вносителите на доклада Иван Божилов, Димитър Димов, Татяна Георгиева, Иван Таков, Владимир Митов.

Те припомнят, че СОС демонстрира уважението си към олимпийските златни медалисти като одобри предложението на кмета на София Йорданка Фандъкова да бъдат удостоени със званието "Почетен гражданин на София".

Вносителите припомнят още, че подобно дарение не е прецедент. През 2008 г. СОС предостави жилище в "Красно село" на олимпийския ни златен медалист по гребане Румяна Нейкова и нейния съпруг и треньор Свилен Нейков.