Сензационно наказание може да извади Крисчън Коулмън от Олимпиадата в Токио догодина и и Световното първенство по лека атлетика в Катар, което започва в края на септември.

А и в двете надпревари американецът е фаворит за златото на 100 м - кралската дисциплина на този спорт. Той се смята за най-бърз в света в момента сред спринтьорите.

Коулмън е разследван за три пропуснати допинг-теста, за които той и щабът му са били известени. Това е нарушение, което се наказва с поне година извън спорта. В момента световната федерация IAAF преглежда документацията и ще изслуша аргументите на спринтьора от САЩ.

Коулмън е на 23 години и е новият крал на стоте метра след оттеглянето на Юсейн Болт и при напредналата възраст на настоящия световен шампион Джъстин Гатлин. На първенството преди 2 години в Лондон, Коулмън остана втори след Гатлин и преди третия Болт.

През тази година негов резултат е №1 за сезона - 9.81 сек, на Диамантената лига през юни. Спечели и първенството на САЩ с 9.99 секунди по-рано през 2019-а.

Най-доброто му постижение е 9.79 сек, като се смята, че това е един от хората с потенциал да стигнат умопомрачителното 9.58 на Светкавицата от Берлин преди 10 г. - най-върховото постижение в историята.

Случаи на подобни наказания има предостатъчно, не само в леката атлетика. Но има и казуси, които завършват с помилване на спортиста.

Такъв пресен пример е колоездачката Лизи Диган, която обжалва пред Спортния Арбитражен съд наказанието за три пропуснати теста, а единият бе обявен за невалиден. При два пропуска, тя получи разрешение и се състезава на Олимпиадата в Рио 2016.

Но Диган имаше около 18 месеца за обжалването, а ако сега Коулмън получи санкцията, времето до Световното първенство в Катар няма да е достатъчно.

За игрите в Токио вероятно ще стигне за апел, който - ако е успешен - да му позволи да стартира на Олимпиадата 2020.