Наказанието на Русия да не участва под свой флаг на големите спортни надпревари беше намалено на две години от Спортния арбитражен съд.

То ще лиши страната от участие на Олимпийските и параолимпийските игри в Токио, както и на Световното първенство по футбол през 2022-а в Катар.

Първоначалното наказание беше от четири години заради системно нарушаване на антидопинговите правила. Сегашното ще изтече на 16 декември 2022-а, което означава, че Русия е със санкция и за зимните Олимпийски игри в Пекин през февруари.

Все пак страната ще може да участва на Европейското първенство по футбол през 2021-а, тъй като УЕФА не е под шапката на Световната антидопингова агенция.

През януари 2019-а антидопинговата агенция на Русия (Rusada) беше обвинена в манипулирани на проби на свои спортисти. В последните няколко години медали на множество руски спортисти бяха отнемани заради нарушение на допинг правилата.

Атлетите, които могат да докажат, че не използват допинг, ще могат да се състезават под неутрален флаг на големите международни състезания. Такъв бе случаят и на зимната Олимпиада в Пьончан през 2018-а, когато 168 руснаци бяха под неутрален флаг.

В същото време екипите на спортистите ще могат да съдържат цветовете на националното знаме. Руският химн също не може да се използва по време на състезания.