Националната футболна лига принуди отборите да назначат поне по един асистент в треньорските си щабове, който да отговаря на "програмата срещу дискриминацията".

Това би означавало според нея - да не е бял, да не е мъж или да не е хетеросексуален. Новината дойде дни след съдебното дело, започнато от наставника Брайън Флорес, уволнен от Маями Долфинс преди края на договора му.

Тъмнокожият специалист съди не само този отбор, но и всички останали 31 тима за расова дискриминация. Куриозно, няколко часа след вестта за тези съдебни действия на Флорес, той бе назначен като треньор на защитниците в Питсбърг.

На среща в понеделник на собствениците на организациите в НФЛ, решението е било за по-активно прилагане на "Правилото Рууни", гласувано още през 2003 г.

Засега ефектът от него бе, че 39 процента от всички треньорски позиции в лигата - а там работят по около 30 души в отбор (близо 1000 общо), са тъмнокожи. Но това не е достатъчно, според комисията за борба с дискриминацията в американския спорт - аргументът е, че процентът е малък на фона на това, че 70% от играчите на терена са тъмнокожи.

Така от новия сезон всеки отбор е принуден да назначи поне един треньор в щаба, при това на най-важните позиции - на офанзивната линия, който да отговаря на "Правилото Рууни" и да е в профила на това противодействие на дискриминацията.