Скандал разтърси леката атлетика близо 3 дни след края на световното първенство в Юджийн, Орегон.

Легендарният Майкъл Джонсън даде поредното си мнение, което не влиза в клишета, както често го прави за спорта, в който стана икона през 90-те и спечели четири олимпийски и осем световни титли на 200 и 400 метра.

Постоянен анализатор на световното за американски и британски медии, Джонсън коментира пиперливо случилото се в сериите и на финала на 100 м с препятствия, където нигерийката Тоби Амусан счупи световния рекорд с цели 8 стотни под постижението на Кендра Харисън отпреди 6 години - 12.12 секунди.

Това е и с 9 стотни под рекорда на Йорданка Донкова от август 1988 г., която пък тогава стана първата жена, слязла под считаната за вододелна кота от 12.3 секунди.

"Нещо с времената на стоте метра не е наред - коментира Джонсън. - Имам предвид, с всички времена. Не знам дали е от техниката, дали от друго, но това не са реални резултати. Световният рекорд е подобрен с 8 стотни... Цели 12 национални рекорди са подобрени в тези серии. А чух как Синди Сембър, например, каза, че е усещала, че не прави най-доброто си бягане... (с 12.50 сек и тя би американски национален рекорд - б.р.). Като цяло, има нещо сбъркано тук."

Лавина от обвинения и критики за думите му се надигна минути след тях.

"Черен расизъм", е едно от тях. Джонсън е тъмнокож, както и нигерийката Амусан, като това очевидно е тотално абсурдно обвинение. Има и закачки от типа "защо не изрази това мнение тогава, когато американката Харисън би рекорда?".

Изобщо - завихри се буря след думите на Майкъл.

"Аз съм коментатор и моята работа е да коментирам - защити се Джонсън. - Нивото в социалните мрежи е много ниско, дори не обръщам внимание. Но чух и колеги-атлети, както и колеги-анализатори, които не са доволни от това, че съм си казал мнението. В кой свят живеете?"