Любомир Епитропов направи много силно плуване и се класира за полуфиналите в дисциплина 200 метра бруст.

22-годишният българин подобри собствения си национален рекод, като завърши с време от 2:09.68 минути. Той също така за първи път в кариерата си успя да слезе под 2 минути и 10 секунди в тази дисциплина.

С този резултат той завърши на пето място в серията си и с общо 14-и резултат успя да влезе в полуфиналите, където са 16-те най-добри в тази дисциплина в света.

На този етап той е единственият ни плувец, който преодоля серията си в Токио, а за място на финала Епитропов ще плува утре от 5:20 българско време.

Младият ни талант стартира серията си по-бавно от своите конкуренти, но решителни се оказаха последните 50 метра, с които той се привижи от осма до пета позиция, а успя да постигне и нужното му за полуфинал време.

В тази серия бяха и двамата големи фаворити за титлата - Зак Кук (Австралия) и Арно Каминга (Нидерландия), които завършиха с еднакво време от 2:07.37 минути, с над две секунди по-добро постижение от това на Епитропов.

"Изключително съм доволен. Можех повече, но това време ме докара до полуфиналите. Нов рекорд, слязох под 2:10 за първи път, няма как да не съм доволен.

Цялата ми подготовка беше съсредоточена за тази дисциплина, нормално е да очкаквах подобно представяне. Целта ми е изпълнена, но ще се боря за много по-предно класиране.

Искам да поздравя цялата ни делегация и всички спортисти. А за всички, които оплюха представители ни - Наздраве и лека вечер", сподели той.