Вероятно името на Юджийн Амо-Дадзи не ви говори много, но самият той се гордее. С какво ли? С това, че е най-бързият счетоводител в света. И подкрепя думите си с факти и по-важното със светкавично време на пистата.

Британският спринтьор, който действително работи като счетоводител на пълен работен ден, спря хронометрите на 9.93 секунди на 100 метра по време на състезание в австрийския град Грац. 30-годишният спринтьор се захваща по-сериозно с лека атлетика преди едва четири години, а въпросното време е най-доброто в Европа този сезон.

"Реагирах много добре и стартирах отлично, а след това си казах, че няма как да отпусна газта. Определено се чувствах така, сякаш летя. Когато финиширах и видях, че времето ми започва с деветка, просто полудях. Ако Господ е рекъл, ще бягам подобни времена още много пъти, но само веднъж ти се случва за първи път. Беше един от най-добрите дни в живота ми", заяви Амо-Дадзи.

Така той вече дели четвъртата позиция във вечната ранглиста на британските спринтьори с Рийс Прескод (9.93), а пред тях са само Джеймс Дасаолу и Жарнел Хюз с по 9.91 и Линфорд Кристи (9.87).

Спринтьорът няма финансиране или сериозен спонсор, а сега вярва, че ако е бил открит по-рано и е започнал да се занимава с лека атлетика навреме, вероятно е нямало да разкрие потенциала си така, както го прави сега. Той стигна до полуфиналите на Европейското в зала в бягането на 60 метра, а сега се цели в нови и още по-бързи времена.

"Все още се описвам акто счетоводител, който обаче работи и на пистата", обобщава ситуацията си той.