Носителят на Кристалния глобус от Световната купа в слалома по ски алпийски дисциплини за миналия сезон - норвежецът Лукас Бротен, промени решението си да прекрати кариерата си и обяви, ще се състезава за Бразилия.

23-годишният алпиец, чиято майка е бразилка, а баща му норвежец, се оттегли изненадващо миналия октомври в навечерието на настоящия сезон на Световната купа след разногласия с Норвежката ски асоциация.

"Връщам се към алпийските ски състезания и го правя, представяйки страната, в която открих любовта си към спорта, а именно Бразилия", каза петкратният победител в състезания от Световната купа на пресконференция в Залцбург, Австрия.

"Повече от горд съм, че мога да представям Бразилия на Световни купи, световни първенства и Олимпийски игри", добави роденият в Осло скиор, който също е известен със своите цветни дрехи и лакирани нокти.

Бразилия никога не е печелила медал на Зимни олимпийски игри, откакто направи своя дебют през 1992 г.

"Времето дойде, Бразилия. Хайде да танцуваме", написа той на португалски в Инстаграм.

Бротен каза миналия октомври, когато напусна след спорове за имиджовите си права, че се чувства свободен за първи път от години и следва мечтите си.

"По онова време се чувствах много далеч от мисълта да се върна в спорта", каза той на пресконференцията.

"Очевидно всички знаят, че съм наполовина бразилец. Така че всеки знае, че тази опция съществуваше, откакто се включих в Световната купа. Но когато реших да се откажа, не съм мислел, че някой ден ще се върна да се състезавам за Бразилия. Тогава не мислех, че ще се върна към спорта", каза още Бротен, цитиран от БТА.

Следващото световно първенство по ски-алпийски дисциплини е в Заалбах-Хинтерглем следващата година и Бротен каза, че иска да възможно най-бързо да влезе във форма.

"Да стартирам с бразилско знаме на гърба си е нещо, с което съм много горд и нетърпелив да се случи", каза той.