Хенд Заза, най-младата участничка на Олимпиадата в Токио, отпадна още в първия кръг на турнира по тенис на маса в японската столица. 12-годишната представителка на Сирия напуска Игрите след само един мач, но сама осъзнава, че това не е най-важното в случая, а по-ключово е посланието, което разпространява.

Тя се надява, че с участието си в Япония е успяла да вдъхнови други деца по света и да ги накара да се борят за мечтите си.

“Посланието ми към всички, които са в подобна ситуация, е следното - борете се за мечтите си. Не се отказвайте, без значение от трудностите. И ще постигнете целта си”, коментира Хенд след загубата от Лиу Джия (Австрия).

“Да играя срещу много по-опитна съперничка е наистина трудно, особено в първия ми мач на Олимпиада. Въпреки това сямтам, че дадох най-доброто от себе си”, каза още младата спортистка, която бе знаменосец на страната си на церемоният по откриването.

Хенд си осигури място в Токио по-рано тази година, когато все още бе на 11 години и спечели олимпийския квалификационен турнир в столицата на Йордания - Аман. Това бе първо участие за сирийски спортист в олимпийската надпревара по тенис на маса.

Заза се превърна в най-младата олимпийска състезателка от 1968 година насам, когато румънската фигуристка Беатрис Хюстиу е знаменосец на страната си и излиза на пързалката на 11 години и 158 дни.

Снимка: Getty Images