На Зимните олимпийски игри в Пекин 2022, очаквано 45% от спортистите ще бъдат жени, рекорд за игрите. 41% жени участваха в игрите ПьонгЧанг 2018. Тъй като събитието се стреми към равенство между половете, данните разкриват кои спортове са най-популярни сред жените в сравнение с мъжете.

След като Betano Mobile App представи българите които ще участват в Пекин, стана ясно, че ние изпращаме 6 от тях са представителки на нежния пол. Това са Ева Вукадинова - алпийски дисциплини, Милена Тодорова, Мария Здравкова, Даниела Кадева и Лора Христова - биатлон, Александра Фейгин - фигурно пързаляне.

Спортисти от цял свят се отправиха към Китай, за да представят своите страни и да се състезават на най-голямата сцена в спорта. От фигурно пързаляне и ски спускане до свободен стил сноуборд, сан и кърлинг, впечатляващата гама от наситени с екшън спортове са на разположение за залози и в мобилното приложение на Международния букмейкър Betano.

Зимните олимпийските игри са дългогодишна част от живота на хората. За тяхното провеждане се влагат огромни усилия и труд от страна на спортисти, организатори и треньори. Хора от цял свят идват да участват в този глобален спортен фестивал, милиарди фенове ги подкрепят, за да спечелят и да получат заслужения медал за победа.

Двама от всеки петима фенове, които се интересуват от Зимните олимпийски игри, казват, че харесват фигурното пързаляне, което го прави най-популярният олимпийски спорт (40%). Виждаме обаче и широка пропаст между мъжете и жените - 29% от мъжете са в крак със случващото се във фигурното пързаляне в сравнение с 53% от жените.

Ски скокът е следващият по популярност спорт (33%) в класацията на Бетано бг и е най-популярен сред мъжете (35%). Малко по-малко жените започват да следят този спорт (30%). Игрите в Пекин ще включват ново смесено отборно състезание по ски скокове.

Всъщност повечето нови събития за 2022 г. са смесени, включително смесените отборни антени в ски свободен стил, смесен отборен сноуборд крос и смесено отборно щафетно пързаляне.

Скоростното пързаляне е и третият най-популярен спорт в този списък, като една трета от феновете на олимпийските игри следят събитието (35% мъже и 30% жени).

Бобслей е на четвърто място, като 27% от феновете показват интерес към спорта, със седем точки разлика между мъжете (31%) и жените (24%). Също така в списъка на новите събития за 2022 година е монобобът - соло версия на събитието по бобслей - което ще бъде единственото събитие за жени.

По-надолу в списъка е хокеят на лед, който си струва да се отбележи, защото се появява друго значително разделение между половете. Докато около една четвърт от феновете на Олимпийските игри като цяло обръщат внимание на спорта (24%), само 17% от жените го правят, докато 30% от мъжете са фенове.

Кърлингът се радва на приблизително същия рейтинг сред почитателите на зимните спортове като хокея (20%).

Олимпийските игри са може би най-важното спортно събитие, което помага за издигането на женския спорт като цяло. Бялата книга на YouGov от миналата година установи, че множество потребители по света казват, че се интересуват от женски спорт, защото са гледали международно събитие като Олимпийските игри. Следенето на това какви спортове привличат жените зрители е ключов аспект за постигане на баланс между половете в спорта на олимпиадата.

Освен това със Зимните олимпийски игри през 2022 година в Пекин управляващата комунистическа партия се надява да популяризира зимните спортове като упражнения сред младежите, а и да печели пари.

Много хора в Пекин се наслаждават на зимния спорт кънки на лед. Но зимните спортове са нови за повечето китайци. Сега младите китайци обмислят да се занимават и със зимни спортове като хокей и ски.

Правителството и някои частни компании изградиха нови структури за зимни спортове на много места в Китай във връзка с Олимпиадата. Държавните училища и университети добавят зимни спортове в програмата си. А в селата в близост до планини, където е възможно карането на ски, строят хотели и предоставят услуги за посетители.

Марк Драйер написа книгата " Спортна суперсила: Вътрешен поглед върху стремежа на Китай да бъде най-добрият". Там Драйер казва, че усилията за провеждане на Зимните олимпийски игри са тласнали развитието на зимните спортове в Китай. "Видяхме и по- органичен тласък от средната класа на Китай, признавайки стойността на спорта не само за техните деца, но и за тях самите", каза Драйер.

Дали жените или мъжете са по-популярни на Пекин 2022, може спокойно да следите и през Бетано мобилно приложение, където ще намерите всякаква информация по въпроса.