Световната купа по биатлон ще бъде подновена по-късно тази седмица след прекъсване от над месец, но това ще се случи при тягостна атмосфера.

От 5 до 8 март най-добрите ще бъдат събрани в Нове Место (Чехия), където обаче няма да има фенове, които да ги подкрепят.

Причината е вече до болка позната и продължава да засяга редица спортни събития навсякъде по земното кълбо - коронавирус.

Вътрешният министър на Чехия Ян Хамачек лично потвърди решението на местната власт, което по думите му е взето след множество консултации. В медийното пространство в последните няколко дни се прокрадваха и слухове, че този старт, който е осми от началото на сезона, може да бъде отменен, но в крайна сметка няма да се стигна до подобна крайност.

Надпреварата в Нове Место е най-посещаваната в целия календар на СК по биатлон, сочи статистиката и това е допълнителен удар за любителите на зимните спортове, но най-вече за тези, които се занимават с организацията

"Това е решение на държавния съвет по безoпасност и организаторите трябва да се съобразят с него и да го приемат. Предвид това колко много хора трябваше да присъстват, този ход е без алтернатива", гласи изказването на Хамачек.

"Потвърждаваме, че властите в Чехия решиха, че осми кръг от Световната купа ще се проведе в Нове Место, но зрители няма да бъдат допускани", обявиха и от Международния съюз по биатлон - основните организатори на СК.

България също има потърпевши - Владимир Илиев и Красимир Анев са в първите 40 на генералното класиране през сезона досега, съответно под №31 и №37. В Чехия ще има три старта при мъжете, както и три при дамите. Програмата се открива с женски спринт на 7.5 километра в четвъртък (5 март).