"Грабвайте бирата и празнувайте! Всички ще се напием, ще бъде празненство, което ще се помни!", крещеше Александър Овечкин пред микрофона на руската телевизия.

Секунди по-рано беззъбият гигант с номер 8 бе вдигнал огромната Купа "Стенли" над главата си. Най-после!

Снимки: Getty Images

Да, случи се - "Вашингтон Кепитълс" най-накрая спечели титлата в НХЛ за първи път в историята си, побеждавайки драматично с 4:3 като гост "Лас Вегас". Мачът затвори серията с 4:1 успеха. Столичани бяха по-добрият отбор във финалите, а най-полезен играч в тях, както и в целите плейофи, бе Овечкин.

Вероятно той е и най-добрият хокеист в света, и то не само тази година. На 32, Алекс най-накрая постигна мечтата, която преследва от 14 сезона с единствения си отбор зад Океана - "Вашингтон".

Снимки: Getty Images

Куп рекорди паднаха, три пъти спечели трофея "Харт Мемориъл" за най-добър играч в редовния сезон, взе и "Кон Смит" за №1 в плейофите. Има и три Световни титли с Русия, но... убягваше му Купа "Стенли".

Наричат го Александър Велики, кръстиха на него Астероид и е сред 10-те най-влиятелни спортисти в Америка, според изследване на ESPN. Има 1122 точки по системата гол плюс пас в 1003 мача в НХЛ. Изключителна звезда.

Грамадата с избити предни зъби, огромна брада и фигура на скала, се радваше на леда с бременната му съпруга Анастасия Шубская, а днес партито започва при прибирането на отбора във Вашингтон.

Снимки: Getty Images

"В последните минути просто се молех на Бог - каза Ови в първото интервю още на леда. - Молех се, спомних си хора, които вече не са до мен, отидоха си от света.

Помолих и тях, нека ми помогнат, за да вдигна купата. Това е невероятна награда за нашия отбор, опитвахме толкова пъти и все нещо ни спираше. Сега мога спокойно да седна и да си почина.".

Единственото съжаление на Алекс остава, че не успя да вдигне другата липсваща му купа през февруари. Той със сигурност щеше да е капитан на Русия, ако НХЛ бе позволила на играчите си да се включат в олимпийските отбори за Пьончан 2018.

А там именно Сборная спечели златото. Но Овечкин не мисли да се отказва и има четири години на мечтите, за да тръгне към последния връх, който му остава - този на игрите в Пекин 2022.

Снимки: Getty Images

Снимки: Getty Images

Снимки: Getty Images

Снимки: Getty Images