Легендарната Агнес Келети, известна още като Супер Аги, навършва 99 години. И е в отлично здраве в дома си в Будапеща. Тя продължава да прави упражнения, като дори позволи на световните агенции да влязат в апартамента и да снимат колко е пъргава на тази преклонна възраст.

Нейната история е като за филм. Родена в Будапеща, еврейката е най-възрастната жива олимпийска шампионка в света. Нейното дълголетие прикова вниманието на медиите днес, навръх рождения ден.

Аги се омъжва за унгарския гимнастик Ищван Шаркани през 1944 г., за да избегне депортиране в концентрационен лагер за евреи. Развеждат се след Втората световна война, този брак е само и единствено за спасението на Келети.

Снимка: AP/БТА

Нейната майка успява да избяга в Швеция, но бащата, както и повечето роднини на Агнес, са избити в Аушвиц.

През 1952 г., на сериозната за спортна гимнастичка възраст от 31 г., тя се състезава на първите си Олимпийски игри. И печели злато, сребро и два бронза в Хелзинки. Грабва още 4 златни медала от Мелбърн 1956, а добавя и две сребра. По време на тези игри СССР влиза в Унгария и 44 спортисти от тима на Олимпиадата решават да останат и да потърсят политическо убежище в Австралия.

12 месеца по-късно Агнес Келети се преселва в Израел, където е омъжена и има две деца. Завръща се преди няколко години в родината си.

Считана е за един от десетте най-велики унгарски спортисти в историята, приета в Залата на олимпийската слава. На нейно име е кръстен и астероид 265594 Keletiágnes, открит от нейния сънадорник Кристиан Шамешки преди 15 години.

И днес продължава да е активна, ходи по спортни състезания в Будапеща, тренира. Живее със сина си, който я описва като "все така хаплива". На 99 години признава, че и се иска да попътува още по света, защото не е видяла Южна Америка, например.

Embed from Getty Images

Снимка: AP/БТА