Габриела Петрова и Александра Начева не стигнаха до финалното състезание в тройния скок на световното първенство по лека атлетика. Така българското участие в Доха (Катар) приключи - очаквано без медал и с най-силно класиране на Ивет Лалова (седма на 200 м).

Петрова постигна 13.98 м в най-добрия си опит и не й достигнаха 14 см, за да е след 12-те за финала. Тя се нареди 16-а в крайното класиране, а Андреа Пантуроиу зае последната, 12-а позиция за надпреварата, с 14.12 метра. Петрова пристигна в Доха с 14.22 м като най-добро свое постижение за сезона.

Другата ни представителка в дисциплината - 18-годишната Начева (на снимката), записа 13.01 м за 26-о място. Тя също имаше над 14 метра, преодоляни през сезона - 14.13 м.

Пет атлетки преминаха квалификационната норма от 14.30 метра, като с най-добро постижение след пресявката е Шерика Рикетс (Ямайка) - 14.42 м.

"Поне се радвам, че успях да участвам на състезанието, защото имаше и по-лош вариант от това - въобще да не стартирам - сподели пред BGathletic.com Начева. - За последната една седмица сме тренирали само веднъж, защото имах проблем с кръста. Но благодарение на Симоне Колио, треньора ми Стойко Цонов и на д-р Валентин Димитров успях да изляза здрава на пистата. И все пак, тези дни без тренировки си оказаха влияние.

Чувствах се мъничка сред най-големите в моята дисциплина на пистата днес. Надявам се с още повече състезания да стана като тях.

Сега ще трябва да отида на училище. Тази година завършвам. И малко да си почина, да вляза в живота на нормалните дванадесетокласници."