Микаела Шифрин спечели гигантския слалом за жени в Куршевел и записа 72-а победа в кариерата си и трета за сезона за Световната купа по ски-алпийски дисциплини.

26-годишната американка, която е олимпийска шампионка от Пьончан 2018 в гигантския слалом, взе солиден аванс след първия манш и след прецизно второ спускане по пистата във френския курорт грабна победата с общо време 2:15:35 минути и оглави генералното класиране.

"Много съм доволна от първия манш. Никак не беше лесно, това състезание е специално", коментира Шифрин.

На подиума се качиха още шведката Сара Ектор, която завърши втора на 0.86 секунди след победителката, а трета е швейцарката Мишел Гизин с изоставане от 1:08 секунда след Шифрин.

Носителката на Световната купа Петра Влъхова зае четвърто място.

Италианката Марта Басино, носителка на кристалния глобус в гигантския слалом и победителка в състезанието в Куршевел през миналата година, не успя да повтори успеха и отпадна в първия манш.

В генералното класиране за Световната купа начело излезе Шифрин с 670 точки, следвана от София Годжа (Италия) с 635 точки и Петра Влъхова (Словакия) с 390 точки. Годжа, която оглавяваше досега класирането, не успя да завърши втория манш.

Шифрин е лидер и в класирането за малката световна купа в гигантския слалом с 200 точки, следвана от Влъхова със 110.