Руснакът Ян Непомнящий ще се изправи срещу Магнус Карлсен в мач за световната титла по шахмат. Сблъсъкът ще е и за 2 милиона евро награден фонд в Дубай през ноември, във формат от 14 партии.

30-годишният московчанин извоюва това право на претендентския турнир в Екатеринбург, като кръг преди края е недостижим на върха за най-близкия си преследвач - Аниш Гири от Нидерландия.

Двамата играха прекия си двубой още в първия кръг на турнира, който бе... преди 407 дни. Тогава стартира надпреварата на пратендентите, но бе прекратена заради пандемията. Сега тя най-после бе завършена (тоест - ще завърши в петък), а Непо, както е наричан в света на шахмата, спечели правота да се яви на сблъсък с Карлсен - неоспоримия крал на шаха в последното десетилетие.

Човекът, който ще опита да му отнеме короната, е руски евреин, играещ от 4-годишен. Той винаги е бил считан за суперталант, като стратегическият му подход е възхитителен, а бързината в играта е отличителна характеристика.

Слабостта изглежда е в постоянството, което бе отбелязано и от самия него в интервю миналата седмица. Тогава той посочи, че е твърде голяма амплитудата между най-силните и най-слабите му представяния. Но явно в по-зряла възраст и етап от кариерата, най-после се появява някакъв белег на последователност и постоянство.

В момента Ян е №3 в световната ранглиста след Карлсен и Фабиано Каруана, който пък загуби мача за титлата от норвежеца преди 3 години.

Любопитно, Непо е с положителен баланс срещу Магнус, който не може да се каже от много шахматисти на планетата. И то - с 4:1 победи в срещите им в отделни партии. Или казано иначе - той е неудобен съперник за човека, когото вече сочат дори като най-добър в историята на тази игра.

Това ще е четвърта защита на световната титла от Карлсен, който досега се справи с претендентите Вишванатан Ананд, Сергей Карякин и с американеца Каруана.

Embed from Getty Images