Британецът Марк Кавендиш от отбора на "Декьонинк-Куик Степ" постигна 33-тата си етапна победа в "Тур дьо Франс". Така той се доближи само на един успех от смятания за вечен рекорд на легендата Еди Меркс, който има 34 етапни победи в Обиколката на Франция.

36-годишният Кавендиш се възползва от перфектно извеждане от своите съотборници в днешния десети етап - 190,7 километра от Албервил до Вальонс. Той можеше да разчита на помощ от петима свои съотборници около себе си и в крайна сметка бе оставен да спринтира с чисто трасе пред себе си в последните 200 метра.

Кавендиш пресече финалната линия във Вальонс с време от 4 часа, 14 минути и 7 секунди. Той изпревари с половин велосипед втория Вут ван Аерт (Белгия/"Йъмбо-Висма") и третия Яспер Филипсен (Белгия/"Алпесин-Феникс").

Равнинният характер на днешния етап не доведе до размествания в генералното класиране, тъй като основната група пристигна с времето на победителя.

Начело остава словенецът Тадей Погачар ("Обединени арабски емирства") с преднина от 2:01 минути пред австралиеца Бен О'Конър и 5:18 минути пред колумбиеца Ригоберто Уран.

При спринтьорите Кавендиш е начело с 218 точки, пред австралиеца Майкъл Матюс със 159 точки и италианеца Сони Колбрели със 136.

При катерачите първи с 50 точки е Наиро Кинтана (Колумбия/"Аркеа").

В сряда е 11-ият етап от Обиколката на Франция, който може да бъде смятан и за Кралския в тазгодишното 108-мо издание на състезанието. Колоездачите ще изминат 198,9 километра от Сорг до Малюсен, като в края на етапа на два пъти ще трябва да изкачат един от най-тежките върхове във френските Алпи - Монт Венту.