Невиждан протест на колоездачите превърна настоящото "Джиро" в историческо, в и без това различната и странна 2020-а. Състезателите се качиха на автобусите на отборите за почти половината от 258-те километра на 19-ия етап от Обиколката на Италия, за да започнат да карат велосипедите си чак от 124-ия километър.

По нястояване на Плофесионалната асоциация на колоездачите, първата половина бе пропусната заради невероятно тежките условия - пороен дъжд и мъгла, в и без това сложния маршрут на етапа.

"Здравето на състезателите е далеч по-важно от един етап или една Обиколка", каза организацията на колоездачите. Организаторите нямаха какво да направят, тъй като протестът и качването в автобусите бяха обявени 10 минути преди старта в Морбено.

Embed from Getty Images

"Ядосан съм от начина, по който това бе направено - каза директорът на състезанието Мауро Вени. - Това не е правилно и ще прибегнем до услугите на адвокатите ни. Лишихме хората, пътували десетки километри, за да гледат състезанието, от това удоволствие. Маршрутът бе в идеално състояние. Ще има последствия за всички, това подрива авторитета на спорта ни и на "Джиро"-то."

Легендарното състезание и без това закъсня много тази година заради изцяло непредвидимата ситуация с пандемията, засегнала много тежко Италия, особено в северната част на страната.

Но Вени смята, че случилото се в петък е позор за спорта колоездене, особено в тази ситуация, когато се прави и невъзможното трите класически обиколки да се състоят. "Тур дьо Франс" вече мина успешно, в момента текат "Джиро" (19 етапа са минали) и "Вуелта" на Испания (4 етапа).

"От месеци се знае кога е този етап и какви са условията в него - добави бесният директор на Обиколката на Италия. - Да вали тук през октомври не е необичайно, а температурата е 13 градуса. Да не би на някой да му е студено? Няма извинение за случилото се."

Йозеф Черни от Чехия спечели етапа все пак, след като протестът свърши. В генералното класиране води Вилко Келдерман (Нидерландия), който изглежда фаворит да спечели при оставащи само два етапа.

Днес е решаващата надпревара - 190 километра от Алба до Сестриере, като в планината ще станат ясни нещата около крайния победител. Утре "Джиро 2020" завършва с 15-километров пробег до Милано.