Само на 28 години Невяна Владинова е вицепрезидент на Българската федерация по художествена гимнастика. Елитната ни състезателка съвсем доскоро, днес е двигател и посланик на световното първенство в София, което през тази седмица ще превърне "Арена Армеец" в глобален център на този спорт. Състезанията започват днес.

Няма по-подходящ събеседник на прага на събитието от Владинова, която е златна от Световна купа и втора на световно първенство, а последните дни изкара изцяло в залата, където подготовката за форума тече с пълна сила. Невяна говори пред Dir.bg за световното първенство, традициите, приемствеността в художествената гимнастика у нас, както и как се промени конкуренцията в спорта в световен мащаб. Предлагаме ви разговора с нея за голямото събитие у нас, което започва в сряда с квалификациите и ще продължи до неделя.

Колко голямо събитие е световното първенство?

Това е най-голямото събитие на годината в спорта ни. То е второ най-значимо за художествената гимнастика след Олимпиадата, но все пак Олимпиада няма всяка година. Световното в София е най-важното за 2022-ра, а за нас също е изключително отговорно. Искаме да се покажем и представим на най-високо възможно ниво като домакини и организатори.

И това вече се вижда и оценява.

Залата отвътре изглежда много красива и стилна. Разкажете повече

Залата наистина е много красива, това е най-добрата зала, която сме виждали на наше състезание. Темата е "българската шевица" (гледа отвсякъде около и в "Арена Армеец" - б.а.) и българските традиции.

Още преди две години избрахме нея за това първенство, искахме да е различна от предното световно в София, което бе "златното световно". И с това целта е да запалим българския дух, да използваме силата на българските традиции. Мисля, че се получи много добре, а виждам, че и на чужденците, които дойдоха около първенството, също много им харесва и им е много интересно.

Снимка: Bulphoto

Колко трудна е организацията?

Не мога да кажа точно колко хора са замесени в организацията, но са изключително много. И да тръгна да ги изреждам, ще пропусна някого. Благодарни сме на всички. Всеки помогна много, а и ние вече от доста време имаме опит да правим големи състезания у нас.

И всеки знае каква му е работата, какво има да свърши и го върши чудесно, за да има краен резултат.

Връзката с традициите и българското изглежда като запазена марка на художествената гимнастика у нас

Да, това е търсено. Много рядко е толкова дълго време да може да се запазят традициите, българските обичаи, духа в един спорт.

Имаше време, в което ги бяхме позагубили, но в последните години отново го правим. Ние знаем кои са героите на този спорт преди нас, знаем за златните момичета и искаме да продължим традицията им.

В останалите страни е различно, всяка има своите особености. Говорих с гимнастичките и тук преди първенството, в повечето от тях федерациите са общи - художествена и спортна гимнастика заедно. На някои места се обръща повече внимание на спортната и им е трудно да напредват. Но дори и там никой не се отказва в художествената гимнастика, а опитват да взимат опит от традиционните страни в спорта. Вече често се сблъскват с конкуренцията им, а това им помага, още по-стимулирани са.

За мнозина отсъствието на рускините е минус в първенството

Има и такива мнения, но аз ще кажа - това, че рускините ги няма, си го казват обаче и състезателките от конкурентните страни. А това тях ги амбицира допълнително и прави състезанието още по-силно.

Изобщо в световен мащаб изключително напредна спортът. Много държави, които преди нямаха амбиции и претенции за медали, сега опитват и се борят за тях. Те бързо напреднаха и в момента конкуренцията е много по-голяма, а състезанията са много различни в наши дни. Станаха много по-непредсказуеми и много по-цветни. Аз съжалявам, че Русия и Беларус не могат да участват, но това в никакъв случай не прави състезанието по-скучно или по-лесно за другите.

България няма абсолютна световна шампионка в индивидуалните дисциплини от 1995-а - Мария Петрова. Това допълнителна мотивация ли е?

При нас амбицията винаги я има, целите са винаги високи. Много е трудно в момента, защото се борим в много по-сериозна конкуренция и с много повече състезателки. Самите състезатия също са по-трудни, защото една гимнастичка трябва да изиграе без грешка не са само четири съчетания, а дванадесет. И това прави надпреварата значително по-трудна от преди.

Снимка: Bulphoto

Кажете ни за вашата роля, а и как мина преходът от състезателния екип до новото предизвикателство и задължения?

Нямах време да мисля и да преценя преходът лесен ли е или не. Предложението дойде от Илиана Раева и нямаше как да не го приема. Хвърлих се с всички сили в новото предизвикателство. Във федерацията е създаден страхотен екип, всички ме подкрепят и помагат, за да се впиша възможно най-бързо. Мисля, че мога да съм полезна и да свърша работа. Харесва ми да съм от тази страна на нещата. И не - не ми липсва да съм състезателка, когато наближи такова първенство. Бях дълго на килима, дадох каквото мога и взех достатъчно от спорта. Винаги ще подкрепям момичетата, но вече имам нови задължения.

Организирате и водите курсове с деца, виждате ли се като пример за тях, че можеш да си успешен състезател, а после да останеш в спорта и да се развиваш още в него?

Надявам се и ми се иска те да виждат, че ние след спорта не изчезваме. И това би следвало да ги мотивира. След среща с нас децата с месеци говорят за това. Виждат, че всичко има смисъл, незамисимо дали винаги печелиш златните медали. Защото спортът е изключително важен, няма как всеки да стане световен шампион, въпреки че професионалният спорт има такива изисквания. Но децата трябва да спортуват, защото спортът изгражда качества, които няма къде другаде да бъдат изградени.

Слоганът на първенството също е много "цветен", както вие се изразявате.

Слоганът е "цветовете на ритъма", свързан е с темата. Свързан е по някакъв начин и с това, което казах по-рано - че състезанията са много по-цветни, стълбата на победителите е по-цветна и разнообразна.

Моето послание към хората у нас е, че не бива да се пропуска такова събитие и всеки, който дойде в цалата, ще усети прекрасната му атмосфера.

Снимка: Dir.bg

Програмата:

Сряда, 14 септември

09:30 - 11:42 часа: квалификации на обръч и топка, група А

12:00 - 14:00 часа: квалификации на обръч и топка, група В

14:45 - 16:51 часа: квалификации на обръч и топка, група С

17:10 - 19:10 часа: квалификации на обръч и топка, група Д

20:20 - 20:50 часа: Официално откриване

21:00 - 21:32 часа: финал обръч

21:32 - 22:22 часа: финал топка.

Четвъртък, 15 септември

09:30 - 11:27 часа: квалификации на бухалки и лента, група А

11:45 - 13:54 часа: квалификации на бухалки и лента, група В

14:45 - 16:42 часа: квалификации на бухалки и лента, група С

17:10 - 19:13 часа: квалификации на бухалки и лента, група Д

21:00 - 21:32 часа: финал бухалки

21:32 - 22:22 часа: финал лента.

Петък, 16 септември

14:30 - 16:30 часа: многобой ансамбли, група А

17:00 - 19:00 часа: многобоя ансамбли, група В.

Събота, 17 септември

14:45 - 17:00 часа: финал многобой жени (класирани 10-18 място)

17:15 - 19:30 часа: финал многобой жени (класирани 1-9 място).

Неделя, 18 септември:

15:03 - 15:43 часа: финал ансамбли 5 обръча

15:51 - 16:31 часа: финал ансамбли 3 ленти и 2 топки.

Снимка: Bulphoto