Норвегия спечели смесената щафета в първия старт на Световното първенство по биатлон, което се провежда в Йостерсунд, Швеция.

В състав Марте Олсбу-Ройселанд, Тирил Екхоф, Йоханес Тингес Бьо и Ветле Кристиансен триумфираха със златните медали за рекорден четвърти път в тази дисциплина.

Норвежците завършиха с време 1:17:41.4 час и седем допълнителни патрона без наказателна обиколка.

Те пребориха съпротивата на Ванеса Хинц, Денис Херман, Арнд Пайфер и Бенедикт Дол от Германия, които са вицешампиони с 13,1 секунди изоставане и девет допълнителни патрона.

Битката между двата отбора бе на последната стрелба, на която Кристиансен бе перфектен за разлика от Дол, който използва допълнителни патрони и изостана. Норвежецът взе и двете си стрелби безупречно.

Трети е отборът на Италия в състав Лиза Витоци, Доротея Вирер, Лукас Хофер и Доминик Виндиш, които използваха цели 14 допълнителни патрона, но не въртяха нито една наказателна обиколка. Изоставането им е 1:09.6 минута. Скуадрата стоя рамо до рамо до Норвегия и Германия, но на трети пост Лукас Хофер направи твърде много грешки и забави щафетата.

Десетката допълниха Русия, Швеция, Чехия, Украйна, Франция и Полша.

Провалът за французите е голям, въпреки наличието на Мартен Фуркад на последен пост. Той пое щафетата извън топ 10 и успя да я качи до осмата позиция.

Българското представяне може също да се счете за провал, тъй като селекцията ни бе застигната с една обиколка и завърши на 21-а позиция.

В състав Даниела Кадева, Емилия Йорданова, Красимир Анев и Владимир Илиев направихме две наказателни обиколки, които бяха на сметката на дамите.

Анев бе застигнат и Илиев изобщо нямаше възможност да се пусне на пистата. Общо 26 отбора участваха в надпреварата.

В петък от 17:15 часа е вторият старт - спринта при жените.