Норвежкият боец Карстен Вархолм защити световната си титла на 400 м с препятствия в Доха с един от най-драматичните финали на първенството.

23-годишният викинг, който бе една от сензациите преди 2 години на световното в Лондон, призна, че това е било най-тежкото състезание в живота му.

"Мислих си, че умирам. Сърцето ми изскачаше, условията бяха нетърпими. Просто исках да падна след финала и да дишам. Не знам как не умрях на това състезание, но ето, че спечелих!", каза Вархолм.

Той победи с 47.42 сек, изпреварвайки Бенджамин Рей от САЩ (47.66) и катареца Абдерахман Самба (48.03). Норвежецът е невероятен хегемон в една от класическите дисциплини - той няма загуба през сезона, а е стартирал в шест състезания.

"Ние сме малка държава и не сме много силни в бягането без ски - смееше се Карстен след финала. - Убеден съм, че не много хора у дома са гледали това състезание, но вече всички ме познават. Аз съм съвсем млад, световен шампион и това е едва началото."

Шокът на вечерта дойде на 800-те метра при жените, където Халима Накааи от Уганда взе златото с 1:58.04 минути.

Това бе сензация, но се случи, след като около 60 м преди финала лидерът и световна №1 за сезона Ажии Уилсън (САЩ) просто изпусна парата и не успя да задържи темпото. Тя бе изпреварена не само от шампионката, но и от друга американка - Ревин Роджърс.

Тази надпревара мина без златната Кастер Семеня, която не бе допусната да защитава титлата си в Катар след скандалите и решението на Международната федерация да спре атлетите с "различни сексуални развития" и да ги принуди да приемат лекарства за ограничаване на тестостерона.

На 3000 м нямаше изненада - кенийката Беатрис Чепкое поведе от началото и финишира първа, следвана от американката Ема Кобърн и германката Геса Краусе.