Олимпийските шампиони на Норвегия в две от дисциплините в бягането - Якоб Ингебригтсен и Карстен Вархолм, не успяха да донесат на родината си и злато от Световното първенство по лека атлетика в САЩ.

Всички смятаха Ингебригтсен за сигурен шампион на 1500 метра, но златото му бе откраднато от британеца Джейк Уитман, който сътвори изненадата на шампионата.

Уитмън, който до момента не можеше да се похвали с кой знае какви постижения в кариерата, направи бягането на живота си. Около 200 метра преди финала той вдигна темпото и пое водачеството, което така и не пусна до края, за да стъпи на световния връх.

Бритаенцът пробяга дистанция за 3:29.23 минути, оставяйки на 24 стотни зад себе си олимпийския шампион Якоб Ингебригтсен.

Трети се нареди състезаващият се за Испания мароканец - Мохамед Катир.

Така след пет поредни световни титли на кенийци в тази дисциплина, златото ще отиде в Европа. За последно това се случи при първото включване на дисциплината на Световно първенство, когато отново британец в лицето на Стийв Крам завършва първи.

Снимка: Getty images

Доста инетересно бе и в дисциплината 400 метра с препятствия, където всички погледи бяха насочени към друг норвежки олимпийски шампион и световен рекордьор - Карстен Вархолм.

Той направи добри бягания в сериите, но очевидно получената преди няколко месеца контузия му се отрази, като норвежецът даде едва седмо време във финала.

Титлата с рекорд на световните първенства отиде за бразилеца Алисон дос Сантош, а до него на почетната стълбичка се наредиха двама американци. Това бяха Рай Бенджамин със среброто и Тревър Басит с бронза.

Тази нощ третият комплект медали бяха раздадени в женския скок на височина, където в отсъствието на изключената рускиня и тотален хегемон в дисциплината - Мария Ласицкене, светът очакваше своята нова шамионка.

Снимка: Getty images

Това се оказа Елеанор Патерсън от Австралия, която със скок от 202 сантиметра успя донякъде изненадващо да спечели златото.

Патерсън изглеждаше отпаднала още на 198 сантиметра, когато направи два неуспешни опита доста далеч от истината, но в крайна сметка с третия шанс преодоля височината, за да стигне до златото малко по-късно.

Всички очакваха титлата да отиде в младата украинска звезда Ярослава Махучик, която преди дни предизвика скандал с определянето на свои колеги като "руски убийци".

Украинката също скочи 202 сантиметра, но го направи от втория опит, което означаваше сребърен медал.

Тя и Патерсън направиха и по три опита на 204 сантиметра, но и трите бяха неуспешни. Бронзовият медал в дисциплината отиде за Елена Валортигара от Италия.

Снимка: Getty images