Националният отбор на Норвегия няма да участва в последните за сезона състезанията от Световната купа по ски-бягане в Канада и САЩ през този месец заради епидемията от коронавирус.

"В тази сложна ситуация в условията на риск от разпространението и заразата с коронавируса, взехме решение да поставим на първо място здравето на спортистите, а не резултатите", коментира президентът на федерацията на Норвегия по ски-бягане Турбьорн Скугстад.

В програмата остават още пет индивидуални състезания, три от които са спринтове - в Квебек (Канада) на 14 и 15 март и в Минеаполис (САЩ) на 17 март, както и преследване и масов старт в Канмор (Канада) на 20 и 21 март. Кампанията завършва със смесена щафета на 22 март.

Това решение означава, че носителят на Световната купа от предишните два сезона Йоханес Клаебо няма да може да достигне лидера в генералното класиране Александър Болшунов (Русия), който ще заслужи за първи път големия Кристален глобус, след като през януари триумфира и в престижната верига "Тур дьо ски".

Шансовете на Клаебо по принцип не бяха големи, тъй като той изоставаше с 495 точки след Болшунов.

"На 100 процента подкрепям решението на федерацията. Всеки е длъжен да допринесе за ограничаването на разпространението на коронавируса. Надявах се, че в Минеаполис ще си осигуря малката Световна купа в спринта, но сега има по-важни неща. Нашата федерация взе смело решение. Иска ми се да видя съответстващи действия и от страна на ФИС", коментира Клаебо.

Терезе Йохауг от Норвегия пък вече си осигури Световната купа за този сезон при жените още през миналия уикенд.