Ханс Кристофър Холунд донесе рекорден 13-и златен медал за Норвегия на световното първенство по ски северни дисциплини, което завърши в Зеефелд (Австрия).

Холунд спечели състезанието на 50 километра ски бягане свободен стил, като по този начин "викингите" обраха всички шест златни медала в мъжкото ски бягане и прибраха общо 10 от 12 титли, заедно с тези при жените.

За 30-годишния Холунд, който е бронзов медалист в скиатлона на 30 километра от Олимпийските игри в Пьончан, това бе първи медал от световно първенство и той бе спечелен по максимално убедителен начин. Норвежецът направи атака на основната група след 20-ия километър на състезанието и около 15 километра преди края се откъсна на 1:20 минути пред преследвачите си. Тук някъде Холунд бе подгонен от руснака Александър Болшунов, който успя да стопи пасива му до 22 секунди преди финалната изкачване, но това бе всичко, на което бе способен.

Новият шампион финишира с време от 1:49:59.3 часа, а Болшунов остана втори на 27.8 секунди. Третото място бе спечелено от норвежеца Сюр Рьоте, който с финален спринт изпревари с 0.1 секунди сънародника си Мартин Сундби. Рьоте и Сундби изостана с 57.9 и 57.9 секунди от Холунд.

Норвежецът Симен Крюгер и шведът Кале Халфварсон допълниха челната шестица, а защитаващият титлата си канадец Алекс Харви остана на 12-о място на 1:10.5 минути от Холунд.

Освен десетте титли в ски бягането, норвежкият тим си тръгва от Зеефелд с още две от северната комбинация и една от ски скока, като скандинавците завоюваха общо 25 медала - 13 златни, 5 сребърни и 7 бронзови. На второ място в отборното класиране е Германия с 6 титли и общо 9 медала, а традиционният фаворит Русия не взе нито едно злато.