В нощ с европейски герои, Колорадо Аваланч спечели с 4:3 срещу Тампа Бей Лайтнинг и поведе с 1-0 в серията от финалите в НХЛ.

Пътят към Купа "Стенли" ще е дълъг и пълен с обрати и интрига, ако се вярва още на първата среща в това съперничество.

Гостите, двукратни поредни шампиони на лигата в предходните два сезона, нямат никакво намерение да абдикират. Домакините са вероятно най-силният офанзивен тим в НХЛ, така бе и през целия редовен сезон, и в плейофите.

Колорадо поведе с 3:1 в първата третина, като головете вкараха капитанът Габриел Ландеског, руснакът Валерий Ничушкин и финландецът Артури Лехконен, а сънародникът му Мико Рантанен се отличи с две асистенции. Ник Пол реализира за Тампа.

ВИЖТЕ ВИДЕО ОТ МАЧ №1 ВЪВ ФИНАЛНАТА СЕРИЯ>>>

Във втората част за само 48 секунди обаче нещата се балансираха - голове на чеха Онджей Палат и руснака Михаил Сергачов направиха 3:3.

Още един руснак - вратарят на гостите Андрей Василевски, правеше чудеса в третата третина (спаси общо 38 удара в срещата), изложен на стрелбище от атаката на Колорадо, за да вкара мача в овъртайм.

Там Ничушкин сви хитро шайбата към Андре Бураковски - австриец, който играе под знамето и трите корони на шведския национален тим, за да вкара победното попадение.

Лавините поведоха с 1-0 в серията, а в неделя рано сутринта българско време ще приемат и мач №2. После двубоите се местят във Флорида (2 срещи), а евентуален мач №7 пак ще е в залата на Колорадо.