Националната футболна лига разследва два отбора за евентуално умишлено "даване на мачове", ако използваме разговорния израз у нас.

Причините обаче не са заради залози, а да се извлече предимство в по-дългосрочен план.

Според авторитетната медия зад Океана "Sports Illustrated" хора от Кливлънд Браунс вече са разпитвани по темата.

Любопитното е, че следите сочат към мачове от сезоните 2016 и 2017 г., като сигналите за умишлените загуби са подадени от тогавашния треньор Хю Джексън след неговото уволнение от Кливлънд. Неговият коментар днес бе, че "разследването е закъсняло доста".

В същото време НФЛ започва да разпитва и хора от Маями Долфинс, след като уволненият от там наставник Брайън Флорес заведе дело срещу отбора за това, че е изгонен на расова основа. Но в неговите показания пред съда се чете, че са му предлагани бонуси от по 100 000 долара, за да губи отборът мачове в края на сезона.

Обяснено - защо пък им е на отборите от НФЛ да губят умишлено мачове, ако не е заради нелегални залози? Че и да си плащат за това на собствените треньори.

Колкото по-назад завърши един тим в редовния сезон в американския футбол, толкова по-предни и водещи са позициите му за избор в драфта. Така, ако си най-слаб като актив след изиграването на мачовете, си първи да избереш най-елитния талант от колежанския футбол.

Кливлънд прави много силен трансферен пазар в момента, но не заради високи позиции в драфта.

Отборът е изключително подобрен в последните четири години, като завърши с не по-малко от шест победи във всеки от сезоните, а игра и плейофи в един от тях. За справка - във въпросните години, за които е разследван, балансът на Браунс бе 1-15 и 0-16...