Пореден скандал се разрази в родната борба, а в него отново е замесена световната шампионка Биляна Дудова.

В навечерието на Европейското първенство в Будапеща, Дудова обвини треньора на женския ни национален тим Петър Касабов в тенденциозно отношение спрямо нея.

По думите на Дудова и нейния личен треньор, Касабов и федерацията са направили така, че на Европейското първенство в категория до 62 килограма да отиде Тайбе Юсеин, макар по регламент представителка на България трябвало да бъде Дудова.

Сагата имаше много сериозен отзвук, а сега в скандала се намеси и бронзовата ни медалистка от Олимпиадата - Евелина Николова.

Николова, която спечели и сребро от приключилото в неделя Европейско, реагира на обвинение от Дудова, че е отишла незаслужено на Олимпиадата в Токио.

Евелина Николова заяви, че след две срещи помежду им, родната федерация е определила трето преборване, на което Дудова не е била в килограмите, заради което тя е отишла на олимпийска квалификация, където е заслужила своя билет за Токио.

Ето какво написа Николова в социалните мрежи:

"За пореден път името ми е намесено около скандалите с Биляна Дудова, за което мисля, че е време да внеса малко яснота по темата, която е пряко свързана с мен!

"За олимпиадата в Токио в категория до 57кг. тогава избраха Евелина Николова, което също не беше честно. Допуснах само една загуба от нея, при това не бях здрава, и отиде тя.

⁃ Биляна Дудова

Резултати.

16.10.2020г - Победа за мен в срещата за 38 секунди.

08.01.2021г. - Победа за мен с резултат 9:0 и туш за 2 мин и 50 секунди.

⁃ Въпреки тези 2 безапелационни победи бе определено преборване, коя от двете ще стартира на Европейската Олимпийска квалификация.

На което преборване Биляна Дудова не се яви, по изявление на треньорския й щаб: "...тя не може да си държи килограмите в категория".

Нека си борят Ева, ще видим тя каква ще я свърши! (Иронично казано)

Е Аз я свърших, участвах на състезанието победих 4 срещи и си спечелих Квотата за Олимпийските игри!

След това решиха, че имат право да ми вземат мястото, мястото което САМАТА АЗ съм си извоювала.

Ами не, когато оставиш нещата в ръцете на някой друг и крайният резултат не те удовлетворява, нямаш ни най-малко право да искаш нещо което НЕ е твое!

Надявам се спекулациите след публикуваните от мен факти, свързани с моите участия на състезания и извоюваните от мен престижни отличия в името на България, да приключат!"

Снимка: БОК, Костадин Андонов – Start-Photo