Ситуацията със заразата в Япония не се подобрява по-малко от месец преди Олимпийските игри в Токио.

Най-големият спортен форум ще започне на 23 юли, но и в понеделник случаите отбелязаха скок, както е тенденцията вече от три седмици. В страната се говори за пета вълна на вируса, а министърът, отговорен за справяне с пандемията, изрази притеснения, че тя е съвсем близо.

"Няма съмнение какъв е трендът - покачват се случаите, особено в Токио и Осака - каза Ясутоши Нишимура. - Големите градове са засегнати и очаквам тази тенденция да продължи.

Каквито и мерки да вземем за Олимпиадата, инфекцията ще започне да се разпространява по-бързо с хората, които ще идват отвън. Наложили сме възможно най-строгите рестрикции и контрол на летища и в местата за настаняване, но опасенията са, че и това няма да спре разпространението."

В същото време Джон Коутс, който е член на Изпълкома на Международния олимпийски комитет, отново подчерта - Олимпиада ще има, независимо колко сериозна е ситуацията с пандемията в страната в края на юли.

"Няма как да има ново отлагане", категоричен е един от шефовете на МОК.

Но император Нарухито също е взел отношение по темата, съобщи пред медиите в Япония неговият "главен стюард" - Ясухико Нихимура.

Той разкри, че "императорът е изключително загрижен за случващото се с вируса и притеснен от провеждането на игрите."

Поредната анкета в японска медия в понеделник показа, че над 80 процента са категорично против провеждане на игрите, а други 10 процента "не са убедени", че това е добра идея.