Поредна тежка катастрофа беляза "прокълнатата" есен в колоезденето, след като двама състезатели останаха на асфалта в сбълъск, предизвикан от нелепи обстоятелства по време на Обиколката на Италия.

Инцидентът стана край Виляфранка Тирена, в самия край на четвъртия етап от "Джирото", от Катаня до въпросното градче.

Хеликоптер, който е част от екипа на телевизията за надпреварата, слезе твърде ниско над колоната с колоездачи, завихри и вдигна във въздуха рекламни пана, разпилявайки ги наоколо. Три от тях се врязаха между състезателите.

В опит да ги избегнат, някои излязоха извън трасето, но двама не успяха - Лука Вакерман и Етиен ван Емпел. Нидерландецът Ван Емпел се отърва с леки травми, като дори успя да завърши етапа.

Италианецът обаче нямаше този късмет.

Той бе откаран в болница, като състоянието му е тревожно, но животът му е вън от опасност.

"Има множество травми по гърба, счупен нос и скула, а вероятно и фрактури в гръбнака - това още се уточнява при прегледите на скенер. Има и няколко прорезни рани, загубил е доста кръв", съобщи тимът му Vini Zabu-KTM. И добави, че възстановяването ще е дълго, като се налагат няколко операции.

Ден по-рано "Джирото" напусна с травма и един от фаворитите - Герент Томас, който счупи крак в друг ужасен, но и куриозен инцидент. Той мина през бутилка, изхвърлена на пътя, а в опит да предпази велосипеда, падна тежко.

Арно Демаре (Франция, Groupama-FDJ) спечели етап №4, а в генералното класиране води Жоао Алмейда (Португалия, Deceuninck-Quick Step). Соченият за фаворит №1 Винченцо Нибали (Италия, Trek-Segafedo) е шести.