Най-добрата българска спринтьорка Ивет Лалова спечели осма титла от Балканиадата в кариерата си, след като триумфира на 200 метра с балкански рекорд от 22.45 секунди на шампионата в Правец.

Българката изравни четвъртото най-добро постижение в Европа за годината и даде 13-и най-силен резултат в света за сезона.

"Беше доста горещо, пистата направо пари, но трябва да бъдем готови за Доха, защото там ще бъде дори по-топло. Радвам се на вниманието, което получавам в Бълграия. Днес успях да бъда по-спокойна и по-концентрирана от вчера и сега съм супер щастлива за този резултат.

Подготовката ми през сезона е основно на 200 метра. На световното се целя в резултат около 22.20 - 22.30 секунди, ако искам да направя нещо. За мен най-голямото забавление ще бъде да сваля още от постижението си от днес. Надявам се в следващите седмици да съм здрава и да се подготвя по най-добрия начин", каза Лалова след бягането си.

Мирела Демирева спечели златен медал на скок височина.

Българката си осигури титлата още със скока си на 191 сантиметра. След това сребърната медалистка от Олимпийските игри в Рио де Жанейро атакува и височината от 202 сантиметра, но не успя да я преодолее в нито един от трите си опита.

Георги Цонов донесе трети златен медал за България.

В сектора за троен скок българинът преодоля 17,03 метра, с което си осигури не само победата, а и класиране за световното първенство в Доха. Опитът на Цонов бе с цели осем сантиметра по-добър от норматива за планетарния шампионат и представлява изравнено лично постижение в кариерата му.