Нова сила придобиват скандалите около руския спорт и санкциите срещу него, след като Москва изпусна срока за изпращане на документите, изисквани от Световната антидопингова агенция WADA.

Те трябваше да разкрият пълната картина на държавната политика, на допингиране на руски спортисти, заради която страната остана в изолация на големи състезания, а Олимпийската делегация се състезава без флаг и химн на зимните игри Пьончан 2018.

До 31 декември обаче Русия не прати исканите файлове и WADA заплаши с ново наказание. Шефът на американската антидопингова централа Травис Тигарт също взе отношение: "Това е пълен майтап, както и срам за спорта и системата. Хората, които създадоха най-големия допингов скандал в историята трябва да си получат заслуженото".

В същото време, в новогодишно обръщение пред сайта на МОК, президентът на Олимпийското движение Томас Бах намекна, че се задава амнистия на руския спорт. Напълно в противоречие с настроенията в антидопинговия ешелон.

"С наказанието за Пьончан, Русия вече изтърпя своята заслужена санкия", се казва в изявлението на Бах. Именно МОК вдигна забраната върху функционирането на RUSADA (Антидопинговата агенция на Русия), което се счита за първа стъпка от амнистирането.

Никой във WADA не мисли така и до руския спортен министър Павел Колобков бе пратена нота на 1 януари, в която се обясняват евентуалните нови санкции след пропуснатия срок. На 14 и 15 януари в Монреал ще има заседание на върховния орган на WADA и вероятно руската агенция отново ще бъде спряна.

Отговор от Москва на нотата няма, тъй като никой в кабинетите на министерството няма да се завърне на работа преди 8 януари.