Българската спортна федерация по шахмат (БСФШ) беше приета за член на FIDE, международната асоциация на тази игра. Конгресът на FIDE гласува кандидатурата на новосъздадената у нас структура, като със 137 гласа "за" и само 6 "против", номинацията бе приета.

Така с 95,80 процента от гласовете БСФШ вече е член на FIDE.

Новата структура бе създадена в края на септември, след като се обединиха 4 отделни федерации. За председател беше избран гросмайстор Милен Василев. Почетен такъв е гросмайстор Антоанета Стефанова.

Разделението на шахмата у нас е вече проблем със сериозна история, като до септември отделните регистрирани федерации бяха 7.

Въпреки това около Антоанета Стефанова се обедини отбор при дамите, който спечели европейска отборна титла и показа, че когато става дума за спортно-технически качества, нещата у нас са позитивни.

Да се надяваме така да стане и на административния фронт, като краят на разделението и раздорите в красивата игра да са вече в миналото.

Тогава Европейският шахматен съюз прати отделна покана на новата федерация, за да може България да участва на първенството.