Две български победи белязаха шестия кръг на шахматната Олимпиада в Индия, а те отвориха вратите и за сериозно изкачване на отборите ни в класиранията.

Днес е почивен ден в Ченай, а утре партиите се подновяват със седмия рунд.

Мъжете победиха с 3.5-1.5 Монако, след като Цветан Стоянов спечели с белите фигури срещу Татяна Дорнбуш (играе за мъжкия тим), Лъчезар Йорданов надделя с черните срещу Карл Йохан Рибегрен, а с белите Александър Ташев победи Патрис Вердие. Партията на Момчил Петков и Амир Багери завърши реми.

Така тимът ни вече има 8 точки и не е далеч от първите 25 състава, които са с 12 (само Армения), 11 (САЩ) и по 10 и 9 пункта.

Жените надвиха Перу с 2.5-1.5 като единствената и решаваща победа дойде от Белослава Кръстева над Мишел Кабайеро. Другите три партии завършиха реми - Нургюл Салимова - Дейси Кори, Гергана Пейчева - Ан Чумпитас, Габриела Антова - Паула Паредес.

Дамите ни имат 10 точки, като са седми в класирането, като само три тима имат повече - Индия е с 12, Азербайджан и Румъния - по 11. Освен нашите, още 9 състава са с актив от 10.

Изненадата на деня дойде от поражението на Норвегия при мъжете от Австралия с 1.5-2.5. Въпреки това Магнус Карлсен, световният шампион и най-голяма атракция на Олимпиадата в Ченай, спечели своята парти срещу Антон Смирнов. Лидерът в ранглистата и хегемон в играта за последното десетилетие е с 5 победи и реми в шестте кръга дотук.