Най-популярното колоездачно състезание "Тур Дьо Франс" ще има нов шампион и неговото име е Йонас Вингегор.

Датчанинът от "Йъмбо Висма" нанесе окончателен кинжален удар по амбициите на основния си конкурент Тадей Погачар, спечелвайки етап №18, последния планински за тазгодишното издание.

Вингегор с помощта на вездесъщия си съотборник Вут Ван Арт, осъществи брутална атака на последното изкачване и завърши с 64 секунди преднина пред Погачар ("ОАЕ"). Така разликата в генералното класиране стана непосилна за словенеца - три минути и 26 секунди.

Освен че Вингегор показа, че е заслуженият шампион, той прояви и страхотно джентълменство към своя конкурент. 30 километра преди края на етапа при едно спускане Погачар падна тежко в чакъла и се ожули, но неговият съперник вместо да се възползва, го изчака - неписано правило за носителя на жълтата фланелка.

Погачар поздрави своя опонент за проявения жест, тъй като шампионът на "Тур дьо Франс" не трябва да се решава с падане. Още повече, че секунди преди това самият датчанин бе близо до това да се озове на земята, но се задържа. Иначе в хода на днешната битка Погачар опита няколко атаки и откъсване, но за пореден етап съперникът му имаше отговор на всичко.

Вут Ван Арт, който вече си осигури зелената фланелка, завърши етапа трети. Вингегор пък открадна фланелката на червени точки за най-добър катерач, която до момента се носеше от Симон Гешке от отбора на "Кофидис".

Добър етап направи и звездата на "Инеос" Герант Томас, който завърши четвърти и остава трети в генералното класиране на точно 8 минути зад победителя. На 11:05 мин. е най-добрият французин Давид Годю ("Групама Еф Ди Джи"), а на 13:25 мин. е Найро Кинтана ("Аркеа").

Днешната етапна победа е втора за Вингегор след тази в 11-ия, когато сложи жълтата фланелка с още една страхотна атака срещу Погачар. Той вече няма как да бъде задминат, тъй като разликата е огромна, а остава само един часовник и един равнинен етап. Единствено тежко падане или положителна проба за коронавирус могат да лишат датчанина от историческия триумф - първи за страната му от 1996-a.

Снимка: AP/БТА