Адам Пийти продължава да доминира напълно в плуването на 100 метра бруст. Британецът спечели второ поредно олимпийско злато в дисциплината, след като в Токио защити титлата си от Рио 2016 и така вече седем години няма кой да го победи.

На олимпийския финал в Токио той завърши с време от 57.37 секунди - на шест десети от останалите плувци. Среброто остана за Арно Каминга от Нидерландия, който е единственият друг плувец, слизал под 58 секунди на 100 метра бруст, а с бронз остана Николо Мартиненги от Италия.

“Тук не става дума за това да си най-бърз през цялата година, а да си най-бърз в конкретния ден. Става дума за адаптация и за това кой иска да спечели повече. Когато говорим за състезанието - не се състезавам за време, а се състезавам със себе си”, заяви шампионът.

Освен двете олимпийски титли, Пийти спечели и последние три златни медала на световни първенства в тази дисциплина, а също така счупи световния рекорд пет пъти и е единственият плувец, който е давал време под 57 секунди.

Сега на британецът му предстои участие с щафетата на 4х100 метра съчетано плуване при мъжете, както и на смесената щафета в същата дисциплина.

Междувременно американката Реган Смит постави олимпийски рекорд в плуването на 100 метра гръб, след като спря хронометрите на 57.86 секунди в полуфиналите на дисциплината. Финалът е рано утре сутрин.

Щафетата на САЩ при мъжете взе златото на 4х100 метра свободен стил с време от 3:08.97 минути. Американците в състав Кейлъб Дрсъл, Блейк Пиерони, Боуен Бекер и Зак Епъл изпревариха Италия и Австралия, останали съответно със сребро и злато.