Българската шахматистка Нургюл Салимова продължава да се подготвя за най-очакваното състезание за годината - Турнирът на претендентките, победителката в който ще получи право да спори за световната титла при дамите.

Тя сподели, че ще направи каквото е по силите ѝ, за да се представи достойно сред най-добрите. Увереността ѝ също е в нейна полза.

"В Рейкявик успях да повиша рейтинга си и имах много интересни партии. Целта ми беше да загрея за Турнира на претендентките. Мисля, че беше полезно за мен да участвам в този турнир. Единственото неудобство беше изключително студеното време, но се радвам, че не повлия на играта и настройката ми", заяви в интервю за БГНЕС най-добрата ни шахматистка Нургюл Салимова.

Тя завърши втора при жените и на 19-о място в генералното класиране на Откритото първенство по шахмат на Исландия. В последния девети кръг българката направи реми с белите фигури с турския гросмайстор Емре Джан, който има със 125 точки по-висок ЕЛО коефициент от нейния.

"Няма промяна в това колко уверена се чувствам за предстоящия турнир. През тези месеци се подготвях и все още се подготвям много сериозно. Крайният резултат зависи от много фактори, но за мен е важно да направя каквото зависи от мен", добави Нургюл.

През последните месеци българката тренира усилено за предстоящия Турнир на претендентките през април, като през февруари направи подготвителен лагер в София.

За Салимова турнирът в Рейкявик бе генерална репетиция за участието ѝ в Торонто, където надпреварата започва на 4 април.